7-12-2018

Wat is impact?

Impact. Na duurzaamheid en MVO is dit het nieuwste modewoord. Ieder zichzelf respecterend bedrijf zegt tegenwoordig iets met impact te doen. Maar wát dat iets is, blijft vaak vaag en ongrijpbaar. En logisch ook. Want wat is impact precies? Hoe weet je of je impact hebt? En, niet onbelangrijk, hoe zorg je er dan voor dat het positieve impact is? 

De impact die je als bedrijf hebt, is in mijn ogen synoniem voor het effect van de dingen die je doet. Bij Vebego zijn we ons daar al jaren van bewust. Alles wat wij doen, heeft gevolgen. Voor onze medewerkers, onze klanten en de maatschappij. Die wetenschap is waar we onze strategie op hebben gestoeld. Dat betekent dat we bij Vebego op een andere manier naar onze bedrijfsvoering kijken dan andere commerciële bedrijven. In plaats van geld verdienen, met aandacht voor mens milieu en maatschappij, is het bij ons precies omgedraaid; aandacht voor mens, milieu en maatschappij zorgt ervoor dat we geld kunnen verdienen. Commercieel gezien is dat misschien niet altijd de meest economisch voordelige aanpak. Maar het is juist dié visie die ons in vijfenzeventig jaar heeft doen groeien van eenmansbedrijf naar één van de grootste facilitaire concerns ter wereld.

Aandacht van leidinggevenden voor medewerkers zorgt ervoor dat zij met plezier naar hun werk gaan. Een schone en nette werkomgeving maakt dat gebouwgebruikers zich prettig voelen. Een circulaire kijk op het gebruik van grondstoffen minimaliseert onze negatieve invloed op het milieu. Of je nu directeur bent of een afstand tot de arbeidsmarkt hebt, wij geloven dat iedereen van betekenis is. Met allerlei programma’s zijn we continu bezig met het achterlaten van een positieve footprint. Niet alleen nu, maar ook voor toekomstige generaties.

Ons doel is om in 2025 iedere dag een positieve impact te hebben op 10 miljoen mensen. Dat klinkt ambitieus, maar dat is het wat mij betreft niet. Bij Vebego werken we met ruim 35.000 mensen, die dagelijks een onuitwisbare indruk achterlaten op hun omgeving. Op reizigers, studenten, werknemers, patiënten, cliënten en het milieu. Sociaal en duurzaam ondernemen zit al vijfenzeventig jaar in onze genen. Het enige dat er is veranderd, is dat we de positieve impact daarvan nu meetbaar en zichtbaar kunnen maken. Hoe meer mensen zich bewust zijn van het effect van hun handelen, hoe meer ze een waardevolle bijdrage aan de wereld kunnen leveren. In januari 2019 lanceren we het Impactplatform, waarop we aandacht besteden aan de vele initiatieven van Vebego en onze bedrijven. Ik kijk dan ook vol vertrouwen en enthousiasme naar de toekomst en geef je via deze weg graag inzicht in onze impactvolle activiteiten.

Deel dit artikel: